skip to Main Content
Tip #13 – Geef Presentaties

Weet je wat enorm helpt voor je zichtbaarheid? Het geven van presentaties of workshops. Door het geven van presentaties, bouw je expertstatus op, mensen vertrouwen je, je deelt je kennis en ze zien je in real life, zoals je bent.

Nu plaatste ik vorige week een bijdrage op LinkedIn, waar ik een vraag over kreeg.

In het kort kwam de bijdrage erop neer dat ik tien jaar geleden gezegd zou hebben ‘mij niet gezien’ als mij gevraagd zou worden een presentatie te geven. En nu. Nu vind ik het ongelooflijk leuk om te doen. Ik vertelde in die bijdrage ook dat ik voor het assuradeurenbedrijf Turien & Co drie presentaties verzorg tijdens hun cyber- en beroepsaansprakelijkheidssessies over de kansen van social media voor financieel adviseurs.

De vragensteller vroeg zich af hoe ik van ‘mij niet gezien’ naar ‘hartstikke leuk’ ben gekomen. Hoe heb ik dat aangepakt? Zij wil graag presentaties en workshops geven, maar begint al te hyperventileren bij het idee dat ze voor een groep moet staan.

Het is bij mij ook niet vanzelf gegaan.

Schop onder mijn kont

Het belangrijkste was dat een goede kennis mij bijna letterlijk een schop onder mijn kont gaf en zei dat ik workshops social media moest gaan geven als ik het allemaal zo goed wist. In die tijd volgde ik met regelmaat workshops en elke keer kwam ik tot de conclusie dat ik het eigenlijk allemaal al wist. Dus zei hij: ga het zelf doen.
Doodeng, maar ik belde wel diezelfde middag met het hoofd Communicatie van een regionale zorgverzekeraar met de boodschap dat ik iets had bedacht en dat graag met haar wilde bespreken. Zij stond ervoor open en dat leidde ertoe dat ik mijn eerste workshop LinkedIn heb gegeven aan de accountmanagers zakelijke markt. Daarna nog een keer aan hun HR-medewerkers.

Het klamme zweet letterlijk in mijn handen, slapeloze nachten en pijn in mijn buik. Geen idee wat er gebeurde toen ik voor die groep stond, maar het ging goed, ze waren enthousiast en ik kwam erachter dat ik er eigenlijk best wel heel veel van wist.

Top 50 powervrouwen

Toen am: (AssurantieMagazine) mij in 2016 vroeg of ik de TOP 50 Powervrouwen in de verzekeringsbranche, die ik dat jaar mocht samenstellen, wilde presenteren voor 140 toppers, heb ik 2 seconden nagedacht en vervolgens volmondig JA gezegd.
Na afloop kwam de uitgever op mij af en zei: ik wist dat je kon schrijven, maar dat je dit ook kon wist ik niet. En eerlijk gezegd, wist ik dat ook niet. Maar het voelde goed en ik vond het ongelooflijk leuk om te doen. De positieve reacties die ik daar kreeg, hebben mij nog meer dan de workshop LinkedIn bij Zorg & Zekerheid, op weg geholpen om het veel vaker te doen.

Deze twee ervaringen, hebben mij enorm geholpen om de stap te zetten en ook te promoten dat ik presentaties geef over de kansen die social media bieden voor ondernemers.

Hoe ik van ‘mij niet gezien’ naar ‘hartstikke leuk’ ben gekomen, heeft met een aantal zaken te maken. Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen zo werkt, maar voor mij in ieder geval wel.

Wat mij enorm heeft geholpen, is:

• Iemand te hebben die in mij geloofde en zei dat ik het kon
• Vooral mijzelf te zijn
• Mij goed voor te bereiden
• Ervoor te zorgen dat je presentatie goed is (test het van tevoren en oefen van tevoren)
• De interactie aan te gaan zodat het wat levendiger wordt
• Overtuigd te zijn van eigen kunnen. Jij hebt de kennis in huis
• Als je iets niet weet, dat ook gewoon aan te geven en vooral erop terug te komen

En het allerbelangrijkste is natuurlijk GA HET DOEN!

Back To Top