skip to Main Content
Tip #12 -Begin Je PITCH Eens Anders

Een paar weken terug schreef ik een tip over pitchen. Ik vertelde toen dat ik onverwachts bij een netwerkontbijt voor een grote groep moest vertellen over mijn bedrijf. Nu heb ik dat redelijk scherp, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Van de week volgde ik een workshop van Marjolein Diks, zij is presentatiecoach en storyteller. Zij gaf namens de BV Leiden een workshop over pitchen. We waren met een man of dertig en we kregen allemaal de gelegenheid om te pitchen waar we dan direct feedback op kregen.

Voordat ze begon gaf ze aan waar een goede pitch aan moet voldoen en hoe je je pitch ook eens op een andere manier zou kunnen beginnen dan het geijkte: Ik ben Manon Vonk van Vonkfactor 13 en ik help ondernemers om zichtbaar te worden bij hun doelgroep en dat doe ik door….

Een goede pitch:

 • Pakt de aandacht
 • Maakt nieuwsgierig
 • Is authentiek/persoonlijk
 • Zet 1 ding in de etalage
 • Heeft een boodschap/doel
 • Goede opbouw/structuur
 • Eindigt met een call to action
 • Beantwoord – wie, wat, waarom en hoe
 • Maakt je ‘top-of-mind’

De tips die ze gaf om eens anders dan anders je pitch te starten vond ik echt goed.

Start eens anders:

 • Vertel over wat je ziet, hoort of voelt
 • Haak aan bij de locatie waar je bent
 • Begin eens met het stellen van een vraag
 • Begin eens met een quote
 • Start met iets uit de actualiteit
 • Begin met wat een klant zei
 • Vertel over een inzicht wat je kreeg
 • Over een ervaring die je raakte
 • Of begin met een stelling
 • Of…onderweg hiernaar toe dacht ik…
 • Zoek naar ‘common ground’

Het was voor mij aanleiding om mijn pitch inderdaad eens totaal anders te starten, namelijk met een vraag:

Wie van jullie vindt dat hij als ondernemer voldoende zichtbaar is voor zijn doelgroep?

Niemand stak zijn hand op. Een betere start van mijn pitch had ik niet zelf kunnen bedenken. Want vervolgens kon ik vertellen dat dat nu juist mijn werk was…ondernemers en hun bedrijf zichtbaar maken. In de pauze kwam er iemand op mij af die mijn visitekaartje vroeg!

Ik wilde jullie dit als vervolg op mijn voorgaande tip over pitchen niet onthouden.

 

Doe er je voordeel mee!

 

Back To Top