skip to Main Content
Harkje, Harkje, Harkje | Inburgeren Deel 2

Nee ik ga niet tuinieren in Friesland. Misschien ook wel, maar dat is niet wat ik hier bedoel. Voor de niet-Friezen in mijn tijdlijn, hier staat ‘Luisteren, luisteren, luisteren’. Ik heb best wel taalgevoel, maar ik haal uit ‘harkje’ met geen mogelijkheid het woord ‘luisteren’. Ver weg zit er wellicht wat Angelsaksisch in ‘hear’ of Duits ‘hören’, maar dan moet ik wel diep graven.

Tegenwoordig spreek ik wat vaker echte Friezen en die zeggen allemaal: als je laat zien dat je moeite doet om de taal te begrijpen en zelfs een beetje te spreken, dan kom je een heel eind. Dat advies neem ik graag ter harte. Friesland wordt mijn nieuwe provincie waar ik niet alleen met veel plezier wil wonen, maar ook met veel plezier wil werken.

Fries leren

Al googelend en pratend met mensen blijkt Afûk hét instituut waar je de Friese taal kan leren begrijpen, schrijven en lezen. Ik kon in september en oktober in Balk op dinsdagavond een cursus volgen, maar dat is nog even niet praktisch met dan nog wonen en werken in het Westen. De volgende mogelijkheid is pas weer in februari en dat vond ik weer te laat. Ik begin dus met een zelfcursus ‘Lear mar Frysk’, met cursusboek en de digitale werkomgeving EduFrysk. Afgelopen weekend werd het bezorgd en ik werd bij ontvangst helemaal blij.

Blij van

Ingepakt in Fries cadeaupapier, drie ansichtkaarten die ‘Lear mar frysk’, ‘Skriuw mar Frysk’ en ‘Praat mar Frysk’ uitbeelden. En ook de Facebook-stickers met duimpje en tekst mei’k wol oer’ wat blijkt te staan voor ‘Vind ik leuk’ ontbreken niet. En natuurlijk een woordenboek Nederlands – Fries en Fries – Nederlands. En dat alles voor slechts € 62,50. Zo te merken, hoeven ze er ook niet echt aan te verdienen.

Kortom, ik zit de komende tijd met mijn neus in het Fries…. Wordt vervolgd!

PS

Mijn eerste blog over mijn/onze inburgering met als titel ‘Wat stoer… verhuizen naar Friesland’, heeft ongelooflijk veel leuke en positieve reacties opgeleverd. Hartelijk dank daarvoor. Mijn LinkedIn-netwerk is opeens een heleboel Friese contacten rijker.

 

 

 

 

 

 

Back To Top